Istorijat

PD Zaječar u Zaječaru, osnovano je decembra 1947. godine, od početka 2008. godine posluje u okviru Agromarket Grupe. Od tadašnjih 15 ha ratarsko-povrtarskih useva, došlo se danas do površine od 1200 ha pod ratarskom i voćarskom proizvodnjom, kao i preradom voća i povrća i doradom semena. Na istoku Srbije (240 km od Beograda), a na 11 km (Bugarska) i 110 km (Rumunija) od zemalja EU, u blizini Dunava (55 km) i 100 km od Niša, PD Zaječar ima mogućnosti korišćenja kako drumskog, tako i železničkog i rečnog saobraćaja.

o-nama

Na poslovima proizvodnje i prerade zapošljeno je 45 radnika, od kojih 8 VSS - poljoprivrenih inženjera, mašinski inženjer, pravnik i ekonomista, 13 poljoprivrednih tehničara i 23 kvalifikovanih radnika.

Osnovicu ratarske proizvodnje predstavlja semenska proizvodnja sorata i hibrida vodećih domaćih selekcionih kuća - Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut za krmno bilje Kruševac, Centar za poljoprivredna istraživanja Zaječar. Na oko 700 ha umnožavaju se sorte tritikala, pšenice, ječma, trava (barski, visoki i crveni vijuk, ježevica) i suncokreta i leguminoza (lucerka, grašak, grahorica). Radi potreba poslovnih partnera, na oko 250 ha proizvodi se i merkantilni suncokret, kao i kukuruz (silažni ili za zrno). Ostvareni prinosi semenskih useva su veći od prosečnih na nivou Republike Srbije i kreću se od oko 5,3 t/ha strnina, 500 kg/ha trava, 3300 kg/ha graška i grahorice, 600 kg/ha lucerke i 2,5 t/ha suncokreta merkantilnog i 1,0 t/ha semenskog, 10 t/ha suvog zrna kukururza i 35 t/ha silažne mase i dr.

 

U uslovima suvog ratarenja ostvaruje se stabilan i kvalitetan prinos gajenih semenskih useva, a tome doprinosi savremena mehanizacija. Na poljima se sve operacije pravovremeno izvode zahvaljujući radu 20 traktora marke John Deere, Fendt, Agroton, Deutz-Fahr, MTZ, Agrocompakt i IMT (od 27 do 200 KW) i kombajnima Class Lexion, Deutz-Fahr (191 - KW). Priključna mehanizacija, obnovljena poslednjih godina plugovima i tanjračama Rabe i Kvenerland, odnosno setvospremačima Konskilde, pneumatskim sejalicama Sulky i prskalicama Amazone, odnosno atomizerima Unigrin, omogučuje izvođenje kvalitetnih mera nege i zaštite.

U želji da se zaokruži proces proizvodnje, skladištenja ali i dorade semena, tokom 2009. godine, proširen je skladišni prostor. Izgrađeno je moderno, podno skladište kapaciteta 2000 tona. U okviru ovog skladišta ugrađena je i oprema za doradu i pakovanje semena italijanske firme Ballarini kapaciteta 2,5 t/h. Ovaj doradni centar u mogućnosti je da svo proizvedeno seme doradi i plasira na tržište Istočne i Južne Srbije ali i u susedne zemlje EU (Bugarska, Rumunija) kao i zemlje bivšeg SSSR. U prve dve godine rada, dorađeno je i plasirano preko 1500 t semena sorata ozime pšenice Renesansa, Pobeda, Evropa 90 i 200 t i sorata tritikala Rtanj i Tango, kao i sorte ozime raži Šampion.